Resurse turistice naturale

 

Resursele turistice naturale majore sunt în principal următoarele:

  • Varietate de specii de animale, în funcţie de altitudine: în zona alpină, capra neagră, marmota, acvila de stâncă, în jnepeniș, cocoșul de mesteacăn, iar în pădurile de conifere și rășinoase, râsul, cocoșul de munte, ursul brun, cerbul carpatin;
  • Obiective culturale remarcabile, bogăţie de elemente etnografice și folclorice;
  • Obiceiuri și tradiţii bine conservate și perpetuate din generaţie în generaţie, desfăşurate în funcţie de perioada anului: an nou, Crăciun, Bobotează, naşterea, botezul, nunta, înmormântarea;
  • Peisajul cu mare valoare estetică și funcţională favorabil odihnei, dar mai ales activităţilor recreative pe tot timpul anului.

Resurse naturale

Cea mai importantă bogăţie o constituie pădurile de foioase: stejar, tei, carpen, arţar, frasin, fag, plop, alun şi cele de conifere: molid, brad şi pin.

În ultima vreme populaţia locală a reuşit să exploateze cu succes ciupercile. Deasemenea, în viitor, s-ar putea dezvolta şi colectarea plantelor medicinale având în vedere, diversitatea speciilor şi cantităţile în care acestea se găsesc în zonă.

Până acum câţiva ani în localitate s-a exploatat un puţ de petrol, închis în prezent, iar pe Valea Slatinii se află un izvor de apă sărată (denumită local slatină), care se preconizează a fi exploatat în scopuri turistice.

Flora şi fauna

În zonă există o faună bogată alcătuită în mare parte din animale de talie mijlocie, având însă exemplare şi din animalele de talie mare: lupul, ursul, cerbul, sau de talie mică: nevăstuica, dihorul sau vidra.

Flora este cea obişnuită în zonele montane, fără exemplare deosebite. 

Peisajele zonei sunt impresionante. Mai mult de 30 de zone naturale protejate, pajiști line, pline de iarbă în timpul verii și de zăpadă în timpul iernii, munți acoperiți de păduri veșnic înverzite, toate se oglindesc în ape limpezi, de cristal, întinse pe toată regiunea.

Vremea

-9°

max -5° - min -8°

Salistea de sus Vineri, 4 Ianuarie 2019

Căi de acces

Prețuri carburant

B95 4,70 RON
LPG 2,65 RON
M 4,57 RON
M+ 4,93 RON

Curs valutar

29.01.2020

  • 1 EUR = 4.5680 RON 0.0004 %
  • 1 USD = 4.0093 RON 0.0014 %
  • 1 GBP = 5.1744 RON 0.0129 %